Спинингов риболов със силиконки

Днес изкуствените примамки за риболов могат да имитират повечето водни обитатели, без значение дали това са рибки, жаби или други – всичко, което би се харесало на хищника дебнещ наблизо. Дадената примамка е с толкова реалистично поведение, когато бива водена от рибаря, че хищникът неминуемо ще я нападне.

На съвременният рибар днес асортиментът от силиконови примамки е изключително голям, като се предлагат с предварително сложени куки и тежести, или без такива. Това дава избор на рибаря. Тези примамки са не случайно са толкова срещани, те са изключително успешни при риболов на спининг за бяла риба например. Ловят успешно както в язовири, така и в реки. Разбира се, както всяко друго нещо на този свят, освен плюсове, те има и недостатъци.

Поради мекия материал, от който са направени, понякога могат да се деформират при атаката на хищник. Ако на някоя силиконова примамка хванете няколко риби, много вероятно е тя да се разкъса или назъби на места. Това може да доведе до коренно различно и съответно грешно поведение на примамката при водене и тя да изгуби своята ефективност. Важното е ако забележете нещо нередно с примамката си да я подмените веднага с друга в добро състояние.

Това, обаче, не значи неминуемо изхвърляне на пострадалата примамка. Ако имате няколко такива, може да ги обедините в една, ако това е възможно. Просто размеквате дадена част от едната примамка и я слагате на другата. Това става чрез загряване, тъй като силиконът се размеква при по-висока температура. От това тяхно свойство идва и правилото при съхранението им. Тези примамки трябва да се съхраняват разделно една от друга и не бива да бъдат излагани на продължителна светлина. Това може да съсипе както външният им вид, така и коректното им поведение във водата. Друго, което би могло да ви е полезно, е, че тези примамки задържат добре аромати и третирани с правилния атрактор са способни на чудеса. Изборът на атрактор, обаче, зависи от предпочитанията на рибата във самия язовир.

Както повечето неща, възможно е и тези примамки да се износят леко с времето. Това не е голям проблем, защото с някои маркери може да ги върнете отново в топ състояние. Цветовете ще си изберете вие, но е важно те да бъдат водоустойчиви.

Въпреки ниската цена и широкото разпространение на тези примамки, грижата оказана от рибаря, в случаите когато е нужно, не би навредила. Така те винаги ще са с вас когато ви потрябват и ще бъдете сигурни в тях и в тяхното състояние.

Публикувано в Риболов. Постоянна връзка.