Риболов трофейни риби

Риболовен трофей? Защо не. За риболовни трофеи се запазват цели риби или части от тях. Целите риби се запазват по два начина: като мокри и като сухи препарати.Риболовни принадлежности при сухия препарат кожата се одира, консервира се със специални химикали,от някой риболовен магазин след което се “облича” върху предварително направено тяло от талаш или от тел и кълчища, замазани с гипс. За да се запазят характерните особености на тялото на рибата, формата и големината му, измерва се току-що уловената риба – дължината и обиколката на тялото на няколко места. След одирането кожета се поставя за 10-12 часа в 20 %-ов разтвор от формалин, за да се фиксират люспите. Предварително перките се разпъват и се фиксират с книжни лентички. Сухите препарати се монтират на подходящи поставки.

При мокрите препарати рибите се поставят в стъкленици, напълнени с консервираща течност – най-често формалин. Тези препарати са по-дълготрайни, но с течение на времето се обезцветяват.

Интересни трофеи представляват и някои части от рибите, напърво място главите на хищни риби – сом, щука, бяла риба, пъстърва и др. Те се запазват и обработват, както сухите препарати, и се монтират на специални поставки. Главите се отрязват с част от тялото – на 5-10 см зад гръдните перки. Хубава комбинация се получава, когато на поставката под главата се монтира и опашната перка. Красиво е съчетанието само от опашната перка и гръдните перки – това може всеки сам да направи. Като трофеи се запазват и люспите от някои видове риби – шаран, платика и др. Добре изчистената и избелена долна част на хищните риби със зъбите също е хубав трофей.

За риболовните трофеи няма международни правила и формули за оценка. Към тях трябва да има съответен надпис – името на въдичаря, датата и мястото на улова, дължината и теглото.

Риболовните (въдичарските) трофеи винаги стават повод за интересни разговори, възстановяват стари спомени за приятно изкарани часове сред природата и с приятели.

Всеки въдичар, събирайки трофеи от риби и препарати от тях, може да оформи в жилището си специален кът.

Публикувано в Риболов с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар